Inspiratie

De 8 beste websites voor gratis stockfoto’s

De uitspraak ‘een afbeelding zegt meer dan duizend woorden’ hoor je vast niet voor de eerste keer. Cliché misschien, maar wel waar. Dagelijks zijn we bezig met de marketingcommunicatie van onze opdrachtgevers. We ontwikkelen een nieuwe online strategie, we ontwikkelen een campagne en/of onderhouden social media. Beeld is hierbij heel belangrijk, maar waarom eigenlijk? Sterker nog, waarom is het voor jou en je bedrijf van belang dat je er gebruik van maakt? 

Waarom zijn goede afbeeldingen zo belangrijk?

Goede afbeeldingen maken het geheel aantrekkelijker. Een afbeelding trekt de aandacht, waardoor mensen verder lezen. Een artikel met goede foto’s wordt 94 procent vaker bekeken dan een met alleen tekst, aldus Stephen Corsi, senior vice president global van LEWIS Puls.

Eigen foto’s

Goede afbeeldingen bestaan in verschillende kleuren, soorten én maten. Hoewel het altijd onze voorkeur heeft om te werken met eigen, authentieke foto’s (voor onze opdrachtgevers werken we met fotografen), is de realiteit er niet altijd naar.

EEN ARTIKEL MET GOEDE FOTO’S WORDT 94% VAKER BEKEKEN DAN ÉÉN MET ALLEEN TEKST

Stockfoto’s voor je website

Hoewel eigen foto’s (vaak) het mooist zijn, heb je die mogelijkheid soms niet. Hoewel het de investering vaak waard is, een fotoshoot kost nu eenmaal tijd en geld. Geen zorgen! Je kunt namelijk altijd stockfoto’s gebruiken. Dit zijn simpelweg foto’s of afbeeldingen die een fotograaf via een stockwebsite verkoopt. Een stockwebsite kun je vergelijken met Marktplaats, alleen kun je er dan beeldmateriaal op (ver)kopen. Je hoeft overigens niet altijd te betalen voor stockfoto’s, want er zijn ook genoeg gratis websites.

Let wel op: sommige foto’s zijn veel te ‘stocky’. Wat we hiermee bedoelen? Denk aan overdreven typisch Amerikaanse plaatjes met over-de-top-ongeloofwaardig-blije-mensen met té witte tanden. Dat wil je natuurlijk niet en daarom verzamelden wij de websites die wél mooie (en gratis) stockfoto’s aanbieden. En met gratis bedoelen we écht gratis: geen addertje onder het gras dus.

 1. Unsplash
  Deze site heeft een collectie van meer dan 300.000 prachtige foto’s van hoge resolutie, gedeeld door meer dan 50.000 fotografen. Unsplash heeft niet zoveel keuze als de grote betaalde sites, maar de foto’s zijn kwalitatief erg goed en er komen er dagelijks duizenden bij. De kans is dus groot dat je hier bruikbare foto’s vindt.
 2. Pexels
  Bevat aanzienlijk minder foto’s (zo’n 30.000) dan Unsplash, maar de site heeft wel een ander groot voordeel: er zit een team achter die de beste stockfoto’s selecteert. Je bent dus gegarandeerd van de beste selectie aan foto’s.
 3. Gratisography
  Noemt zichzelf de “world’s quirkiest collection of high-resolution free stock images”. De site gaat hiermee nog een stapje verder dan Pexels: ze blinken vooral uit in het aanbieden van gratis foto’s die uniek zijn en een minder ‘stocky’ karakter hebben dan sommige andere sites.
 4. Nl.freeimages.com
  Een mix van amateuristische en professionele foto’s, zo kan je de foto’s op de Nederlandse Free Images het beste omschrijven. Het kan dus even duren voordat je de perfecte foto hebt gevonden (ook qua kwaliteit), maar er is in ieder geval genoeg keuze.
 5. Pixaby
  Deze site heeft een grote database met beelden van hoge kwaliteit. Het is iets meer op business en marketing gefocust dan Unsplash, wat erg handig is voor contentmarketeers en bloggers. Een ander groot voordeel van Pixabay is dat ze ook gratis vectorbestanden (alle afbeeldingen bestaande uit lijnen die je onbeperkt kunt vergroten en verkleinen zonder kwaliteitsverlies) en illustraties aanbieden.
 6. Freepik
  Naast een heleboel foto’s kan je op Freepik ook iconen, vectorbestanden en allerlei andere Photoshop-bestanden (zoals mock-ups) vinden. Genoeg variatie dus!
 7. Stockvault
  Al meer dan 95.000 fotografen en ontwerpers deelden hun werk op Stockvault, dus de kans is vrij klein dat je hier niet vindt wat je zoekt. Naast een heleboel stockfoto’s heeft Stockvault ook een grote verzameling aan textuurachtergronden; denk aan vuil, verf, rots, plastic, hout en vloeistof tot metaalachtige en roestige oppervlakken. Voor ieder wat wils!
 8. Google 
  Een willekeurige foto opslaan via Google kun je beter niet doen. Je loopt veel risico op met de gebruiksrechten van de foto. Tenzij je bij ‘Google Afbeeldingen’ achtereenvolgens naar ‘Tools’, ‘Gebruiksrechten’ en ‘Gelabeld voor hergebruik’ gaat, dan selecteert Google de foto’s die je wél mag gebruiken.

Hoe zit het ook alweer met de auteursrechten?

Maar hoe zit het met de auteursrechten van deze foto’s? Wanneer je ervoor kiest om een foto te downloaden, dan behoudt de fotograaf het auteursrecht over de foto, maar hij of zij geeft jou het recht om het beeldmateriaal te gebruiken. Wel zijn er vaak bepaalde voorwaarden waar je rekening mee moet houden. Wat je er precies mee mag doen kan per stockfoto en per stockwebsite verschillen. Dit lijkt nogal veel, maar valt in werkelijkheid best mee: op stockwebsites wordt de licentie van de foto’s namelijk altijd en expliciet vermeld. Dit is mogelijk door de Creative Commons-licenties.

Hulp nodig?

Wij helpen je graag om waardevolle klantcontactmomenten te creëren. Om dit te realiseren is het goed om altijd gebruik te maken van goede, kwalitatieve afbeeldingen. Wil je je eigen beeldbank maken? Wij kunnen je helpen bij fotoshoots, fotografie op locatie en we werken met de beste fotografen. Wees welkom en bel ons!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.