Inspiratie

Hoe een dier jouw merkwaarden inzichtelijk maakt

Om waardevol te kunnen zijn voor je gasten (klanten), is het van belang om eerst goed naar jezelf te kijken. Wie ben je als ondernemer, waar staat je bedrijf voor, waarin ben je uniek en hoe wil je dat je doelgroep jou ziet? De antwoorden op deze vragen vormen samen je merkwaarden. De link leggen tussen je organisatie en een dier is niet alleen grappig om te doen, maar ook verrassend nuttig om je merkwaarden inzichtelijk te krijgen! We leggen je graag uit wat het je oplevert en hoe je dit zelf ook kunt doen.

Merkwaarden en kernwaarden

Merkwaarden, ook wel merkpijlers genoemd, zijn de eigenschappen van je bedrijf waaraan je te herkennen bent. Die geven de persoonlijkheid van je bedrijf weer en hoe je opereert. Niet te verwarren met kernwaarden. Kernwaarden zijn namelijk de waarden die gelden voor interne bedrijfsvoering. Denk daarbij aan wat er wordt verwacht van medewerkers, maar het vertegenwoordigt ook de bedrijfscultuur.

Je merk onder de loep

In de waan van de dag en door het enthousiasme van ondernemen, is het makkelijk om soms de essentie van je bedrijf uit het oog te verliezen. Het is daarom altijd goed om je merkwaarden ieder jaar weer eens onder de loep te nemen. Je onderscheidend vermogen wordt weer getoetst, de focus op je dienstverlening wordt aangescherpt en je kunt je contactmomenten consistent invullen.

Vergelijk je merk met een dier

Je merk identificeren met een dier, kan helpen de merkwaarden concreet te maken. Je denkt bewust na over de eigenschappen van je merk/bedrijf die je uniek maken en die je merk het beste weergeven. Als jij je bedrijf zou vergelijken met een dier, welk dier zou dat dan zijn? Oftewel, met welk dier kun je je identificeren? Teken het dier en schrijf drie tot vijf eigenschappen van het dier daar omheen die maken dat je dit dier kiest.

De Goede Gastvrouw is een blindengeleidehond

‘Ons dier’ is een blindengeleidehond. De eigenschappen van een blindengeleidehond vertegenwoordigen de essentie van De Goede Gastvrouw. Welke eigenschappen dat zijn? Een blindengeleidehond:

  • voorziet de behoefte van zijn baas (lees: onze opdrachtgever) en anticipeert op de juiste manier
  • ontzorgt zijn baas in de zaken die de baas zelf niet kan uitvoeren 
  • begeleidt zijn baas naar de juiste ‘bestemming’ 
  • is zorgzaam en sociaal naar zijn baas en omgeving, een allemansvriend
  • is loyaal en betrouwbaar naar zijn baas en omgeving

Deze merkwaarden maken ons, ons!

Verrassende inzichten

Dus, bedenk eens welk dier jouw bedrijf vertegenwoordigt en waarom. Vraag het vooral ook aan je collega’s en kom samen tot verrassende inzichten. Kom je er niet uit? We helpen je graag met je strategische marketing, maar bieden ook praktische hands-on ondersteuning. Laat het ons weten. We komen graag vrijblijvend bij je langs.

We helpen je graag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.